Η ανανέωση ενός σπιτιού απαιτεί πολλές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και την επιλογή της χρωματικής παλέτας. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι κάτι που έχει απασχολήσει τους διασημότερους διακοσμητές τα τελευταία χρόνια, καθώς, όσοι έχουν κάνει σχετικές έρευνες, γνωρίζουν ότι η διάθεση και τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεαστούν από τα χρώματα που έχουμε γύρω μας. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν είστε σίγουροι ποια είναι τα ιδανικά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού; Υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις, αλλά δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις top αποχρώσεις που λατρεύουν οι interior designers ανά τον κόσμο και διαλέξτε το αγαπημένο σας!

Γλυκό κίτρινο

1-VCaTY.jpg

Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που έχει την τιμητική του τα τελευταία χρόνια και αποτελεί trend τόσο στη διακόσμηση του σπιτιού όσο και στη μόδα. Το γλυκό κίτρινο όπως πολλοί το αποκαλούν είναι η ιδανική επιλογή για όσους είναι επιφυλακτικοί με τις έντονες αποχρώσεις, αλλά θέλουν κάτι πιο χαρούμενο που θα φέρει μια αίσθηση ζεστασιάς στον χώρο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το συγκεκριμένο ταιριάζει ιδιαίτερα με το υλικό του ξύλου. Best fits inΣτην κουζίνα. Σύμφωνα με τους διακοσμητές, το κίτρινο συμβάλλει στην όρεξη και την ενίσχυση της ενέργειας.

Παστέλ ροζ

2-vTSor.jpg

Το απαλό ροζ είναι ένα χρώμα που συνήθως δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, εκτός κι αν πρόκειται για το παιδικό δωμάτιο. Αυτή, όμως, είναι μια νοοτροπία που έρχονται οι designers να αλλάξουν, καθώς θεωρείται ότι το παλ ροζ προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ βοηθά και στη συγκέντρωση. Best fits inΣτο γραφείο. Αν επιλέξετε το παστέλ ροζ, να έχετε στο νου σας ότι είναι ιδανικό για τους χώρους που χρειάζεστε την περισσότερη συγκέντρωση, γι’ αυτό προτείνεται ως το ιδανικό χρώμα για busy δωμάτια.

Φωτεινό λευκό

3-uIlpr.jpg

Κι, όμως, δεν υπάρχει ένα λευκό. Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε, σας προτείνουμε το φωτεινό ή ζεστό άσπρο που χαρίζει μια αίσθηση οικειότητας και γαλήνης. Best fits inΣτην τραπεζαρία. Το λαμπερό λευκό είναι ένας τόνος που συνδυάζεται εύκολα με τα πάντα και ταιριάζει σε πολλά δωμάτια. Ιδανικά προτιμήστε το για την τραπεζαρία, καθώς προσδίδει έναν φιλόξενο τόνο.

Βαθύ μπλε

4-AgAMA.jpg

Το βαθύ μπλε θα μπορούσε να αυτοανακηρυχθεί ως το χρώμα της δεκαετίας, μαζί με το γκρι. Έχει απασχολήσει πολύ τους διακοσμητές και είναι ένας τόνος που αλλάζει ανάλογα με το φως της ημέρας και τη θέση που βρίσκεται. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα John Mochelle, οι μπλε τοίχοι παρέχουν ένα αίσθημα προστασίας και ηρεμίας. Best fits inΣτο υπνοδωμάτιο. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα σε μπλε υπνοδωμάτια, καθώς δημιουργείται η ψευδαίσθηση του ουρανού ή του ωκεανού. Τολμήστε το!

Μπεζ

3-GIjBh.jpg

Ένα διαχρονικό χρώμα που δε φεύγει από τη μόδα γιατί αποτελεί κλασική και safe επιλογή. Ανήκει στην κατηγορία των ουδέτερων αποχρώσεων και πετυχαίνει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ θερμού και ψυχρού τόνου. Best fits inΣτο μπάνιο. Τα ουδέτερα και nude χρώματα είναι οι top προτάσεις για το μπάνιο, γιατί κάνουν τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και παράλληλα ελκύουν το φυσικό φως. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι βοηθάνε στη χαλάρωση και την ηρεμία του νου.