Το παρθενικό βιβλίο του έφτασε στην κορυφή της best seller λίστας των New York Times και θα γίνει ταινία από την εταιρία παραγωγής του Brand Pitt. O βρετανοκύπριος συγγραφέας Alex Michaelides επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και μας αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, γιατί γράφει αστυνομικές ιστορίες και ποια συμβουλή του έδωσε η Uma Thurman.
«Η Σιωπηλή Ασθενής» σκαρφάλωσε στο #1 των best seller των New York Times την πρώτη βδοµάδα της κυκλοφορίας της, µπήκε στη 10άδα του BBC, κέρδισε το βραβείο Goodreads Choice Award 2019 στην κατηγορία Μυστηρίου και Θρίλερ, µεταφράστηκε ήδη σε πάνω από 40 γλώσσες, ενώ το όνοµα του Alex Michaelides φιγουράρει στη λίστα της Guardian µε τους πιο επιφανείς νέους συγγραφείς της χρονιάς που πέρασε. Το δυναµικό αυτό ντεµπούτο έφερε τον συγγραφέα και στη χώρα µας.
Πρόσφατα βρεθήκατε στην Ελλάδα για την παρουσίαση του πρώτου σας βιβλίου. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
∆εν είχα επισκεφθεί την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει να πω, ότι είχα ένα θαυµάσιο ταξίδι. Ήµουν τυχερός, καθώς µε την επιτυχία του βιβλίου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλές χώρες και µέχρι στιγµής η Ελλάδα είναι η αγαπηµένη µου! Προφανώς νιώθω µία συγγένεια µε αυτό το µέρος του πλανήτη, καθώς έχω µεγαλώσει στην Κύπρο. Αλλά η Ελλάδα είναι µια πιο κοσµοπολίτικη κι ενδιαφέρουσα χώρα. Ασχολούµαι µε πολλά ελληνικά θέµατα στα βιβλία µου και το ταξίδι αυτό απoτέλεσε µεγάλη πηγή έµπνευσης.
Περιµένατε ότι η Σιωπηλή Ασθενής θα σηµείωνε τέτοια επιτυχία;
Όχι, δεν είχα καµία προσδοκία για το βιβλίο. Το έγραψα εξολοκλήρου για τον εαυτό µου και δεν πίστευα ότι κάποιος θα το δηµοσίευε, πόσο µάλλον ότι θα γνώριζε επιτυχία. Όταν ο εκδότης µου από τη Νέα Υόρκη µου τηλεφώνησε για να µου πει ότι µπήκε στην bestseller λίστα των New York Times στο #1, δεν τον πίστευα. Νόµιζα ότι έκανε πλάκα. Αυτό δείχνει πως τη στιγµή που δεν το περιµένετε τα όνειρά σας µπορούν να γίνουν πραγµατικότητα!
∆ώστε µας µερικές πρώτες πληροφορίες για την ταινία. Πότε θ’ αρχίσουν τα γυρίσµατα;
Βρίσκεται ακόµη σε πολύ πρώιµο στάδιο. Η εταιρία που έχει αναλάβει την παραγωγή ανήκει στον Brad Pitt και είµαι πολύ ενθουσιασµένος, καθώς νοµίζω ότι κάνουν τις καλύτερες ταινίες στο Χόλιγουντ. Στο παρελθόν είχα κακές εµπειρίες στο Λος Άντζελες ως σεναριογράφος, οπότε είµαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτήν τη φορά θα είναι καλύτερη. ∆ε συµµετέχω στη συγγραφή του σεναρίου και είµαι εντάξει µε αυτό -είναι πιο σηµαντικό για µένα να γίνει µία καλή ταινία, παρά µία ταινία που θα είναι απόλυτα πιστή στο βιβλίο µου.
Σε µία συνέντευξή σας διάβασα ότι η Uma Thurman σας πρότεινε την ιδέα η Αλίσια Μπέρενσον (η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου) να είναι ζωγράφος.
Ναι, δουλεύαµε µαζί σε µια ταινία και γίναµε καλοί φίλοι. Της ανέφερα το βιβλίο που γράφω και µε ρώτησε αν η ηρωίδα µου έκανε κάποια δουλειά. Απάντησα ότι δεν ήξερα και η Uma είπε ότι αν δεν µιλάει, πρέπει να είναι ζωγράφος -έτσι θα µπορεί να επικοινωνήσει µε τους άλλους µέσα από τους πίνακές της. Ένιωσα ότι ήταν µια σπουδαία ιδέα, µου κέντρισε τη φαντασία και τη χρησιµοποίησα.
Πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας ως σεναριογράφος;
Έγραψα ένα σενάριο όταν ήµουν 21 ετών και κατάφερα να το δώσω σ’ έναν βραβευµένο µε Όσκαρ παραγωγό. Το διάβασε και αποφάσισε να το κάνει ταινία. ∆υστυχώς, ήταν σκέτη καταστροφή και δε βγήκε στις αίθουσες! Αυτή ήταν η πρώτη από τις τρεις κακές εµπειρίες που είχα από ταινίες. Έµαθα πολλά από αυτές τις αποτυχίες -τελικά µε ώθησαν να γράψω ένα µυθιστόρηµα ως τρόπο διαφυγής. Και χαίροµαι.
Και γιατί επιλέξατε το είδος του θρίλερ;
Επειδή µεγάλωσα διαβάζοντας τα βιβλία της Agatha Christie στην παραλία. Και ήθελα να γράψω κάτι για να επαναλάβω αυτήν την πρώτη, υπέροχη εµπειρία ανάγνωσης. Αν και το σκέφτοµαι περισσότερο ως µια ψυχολογική, αστυνοµική ιστορία.
Ποιο είναι το πιο ελληνικό στοιχείο που έχετε στον χαρακτήρα σας;
Είναι η πρώτη φορά που µου κάνουν αυτήν την ερώτηση! Νοµίζω ότι είµαι αρκετά ροµαντικός, συναισθηµατικός και παθιασµένος -όλα ελληνικά χαρακτηριστικά. Είµαι σίγουρα πιο Έλληνας απ’ ό,τι είµαι Άγγλος, παρόλο που γράφω στα αγγλικά κι αυτή είναι η κύρια γλώσσα µου.
Έχετε σκεφτεί το επόµενο βιβλίο σας;
Το γράφω τώρα. Η υπόθεση αφορά στον θάνατο νεαρών γυναικών σ’ ένα κολλέγιο του Cambridge -και τη θυσία της Ιφιγένειας. Και πάλι είναι ένας συνδυασµός των εµµονών µου: ψυχολογία, ελληνική µυθολογία και φόνοι!
Info: Το βιβλίο «Η Σιωπηλή Ασθενής» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ∆ιόπτρα.
Photo: Alex Michaelides, Credits: Andrew Hayes-Watkins