H τέχνη της καλής ζωής δεν είναι προνόμιο. Είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και προσπάθειας που οδηγεί σε όλα αυτά που επιθυμείτε να βιώνετε. Με το wellness να αποτελεί ενεργό μέρος της ζωής και της καθημερινότητας κάθε σύγχρονης γυναίκας είναι βέβαιο πως επιθυμείτε να περάσετε αυτήν τη νοοτροπία και στους μικρούς σας φίλους. Μπορεί πολλοί να το μπερδεύουν αλλά η έννοια του wellness δεν αναφέρεται μόνο στο φαγητό ή τη γυμναστική. Αποτελώντας μια ολιστική προσέγγιση για θέματα που αφορούν το σώμα και το πνεύμα, μπορεί να δώσει το κατάλληλο έναυσμα στα παιδιά σας για να διαμορφώσουν μια προσωπικότητα προφυλαγμένη από το περιττό άγχος καθώς και από τις κακές συνήθειες.

Επικεντρωθείτε στους παρακάτω άξονες και θα διδάξετε σε όσους αγαπάτε…τον τρόπο να απολαμβάνουν τη ζωή!

wellness-children.jpg

Συναισθηματική ευεξία

Το άγχος επηρεάζει σημαντικά τα παιδιά. Έτσι είναι σημαντικό να το απομακρύνετε από τέτοια περιβάλλοντα καθώς και να του μάθετε να έχει υγιείς απαντήσεις όποτε μια κατάσταση με stress εμφανίζεται. Αυτό θα του γλιτώσει αρκετή εσωτερική “δουλειά” στο μέλλον και θα του αποβάλει άγχη και φόβους κατά την ενηλικίωση. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε κάθε βράδυ μαζί ασκήσεις αναπνοής και έτσι θα πετύχετε τόσο να βρείτε μια ακόμη δίοδο επικοινωνίας όσο και να αλλάξετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο μικρός σας φίλος το σώμα και τις δυνατότητές του.

Εποικοδομητική ευεξία

Η ανάγνωση διδάσκει στα παιδιά το wellness προωθώντας την πνευματική ευεξία. Ενθαρρύνοντας τη συνεχή ανάγνωση από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους, θα τα βοηθήσετε να αποκτήσουν μια νοοτροπία διά βίου μάθησης. Μην ξεχνάτε πως στη ζωή υπάρχουν πολλά περισσότερα από ένα απλό google search και από μια εκπομπή στην τηλεόραση. Πηγαίνετε τα παιδιά σε μουσεία, σε διαδραστικές εκδηλώσεις και δοκιμάστε να κάνετε χειροτεχνίες που απαιτούν φαντασία. Αυτές οι δραστηριότητες κάνουν το κατάλληλο boost στην περιέργεια και στην επιθυμία να κατανοήσουν τη γνώση σαν περιπέτεια. Αν και σας ακούγεται μια συμβουλή χωρίς νόημα, είναι σημαντικό να περιορίσετε τις ώρες μπροστά από τις οθόνες καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τη δημιουργικότητα.

wellness-children-5.jpg

Φυσική ευεξία

Η παχυσαρκία και η σωστή διατροφή είναι συνήθως κάποια από τα πράγματα που σκέφτεστε όταν ακούτε τον όρο «ευεξία». Εάν, λοιπόν, καταφέρετε να κάνετε ένα πραγματικό master πάνω σε αυτά και πάνω στη σωματική δραστηριότητα είναι προφανές πως θα επηρεάσετε θετικά το δικό σας wellness status. Παρόλα αυτά, με τόσα διαθέσιμα άρθρα και διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, είναι λογικό ορισμένες φορές να μην καταφέρνετε να αποφασίσετε για το τι θα εφαρμόσετε με τα παιδιά σας. Μια καλή αρχή είναι να τους μάθετε μερικές καλές συνήθειες και συμπεριφορές που θα διατηρήσουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Το περπάτημα σε ένα κοντινό δασάκι τα Σαββατοκύριακα, το κοινό τρέξιμο ή ακόμη και το σκι τον χειμώνα μπορούν να γίνουν οι δραστηριότητες που θα σας κρατούν ενωμένους σαν οικογένεια ενώ ταυτόχρονα θα προάγουν τον πιο wellness εαυτό σας. Άλλωστε, στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναπτύξουν τις υγιείς συνήθειες που είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερη ζωή ως ενήλικες.

wellness-children-1.jpg

Πνευματική ευεξία

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Η κατανόηση της ατομικής αίσθησης του σκοπού είναι το κλειδί για την πνευματική ευεξία. Αυτό φυσικά σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Έτσι, το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να αναγνωρίσετε και να σεβαστείτε αυτό που κάνει τον καθένα μοναδικό και να περάσετε αυτή την ιδέα και στα παιδιά σας. Κάποιοι βρίσκουν νόημα στην προσευχή, κάποιοι βρίσκουν πνευματική ευημερία μέσω του να βοηθούν τους άλλους ενώ κάποιοι προτιμούν τον διαλογισμό. Εάν αυτό σας ακούγεται πολύ βαθύ για ένα μικρό παιδί τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε τη δύναμή του. Βοηθώντας το να κατανοήσει τη δική του έννοια του spiritual wellness θα δημιουργήσετε έναν άνθρωπο ελεύθερο, χαρούμενο και πάνω από όλα γεμάτο με δυνατότητες που ποτέ δε φανταζόταν πως είχε. Φροντίστε, μάλιστα, να είστε υπομονετικοί με τις ερωτήσεις τους και να τις απαντάτε όσο πιο ανοιχτά μπορείτε.