Το κίνημα υπέρ της βιώσιμης μόδας βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Εκτός από τους ανθρώπους που μάχονται εδώ και πολλά χρόνια κατά της οικολογικής καταστροφής και δηλώνουν την αγάπη τους για το περιβάλλον, τελευταία όλο και περισσότεροι celebrities μπαίνουν σ’ αυτήν τη λίστα και ακολουθούν το παράδειγμά τους. Ένα τεράστιο κομμάτι αυτής της προσπάθειας αφορά το πεδίο της sustainable και fast fashion. Μεγάλοι οίκοι μόδας σταμάτησαν να δημιουργούν αληθινές γούνες και δέρματα, ενώ πολλές διάσημες κυρίες του Hollywood αποφάσισαν να επιλέγουν πλέον ρούχα και αξεσουάρ από ανακυκλώσιμα υλικά ή και να εμφανίζονται συχνά σε επίσημα events με το ίδιο σύνολο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατακρίνουν την προσπάθειά τους αυτή και θεωρούν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται για λόγους marketing με σκοπό να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους. Παρότι αυτή η άποψη μπορεί να έχει μια μικρή δόση αλήθειας, το αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο. Εάν οι άνθρωποι που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την «πράσινη» μόδα, τότε το μήνυμα γι’ αυτήν ενισχύεται και προσεγγίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές μ’ έναν τρόπο που δε μπορούν να κάνουν τα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης.

Δύο από τις μεγαλύτερες υποστηρίκτριες όλης αυτής της προσπάθειας είναι η Emma Watson, η οποία έχει δεσμευτεί να επιλέγει κομμάτια μόνο από σχεδιαστές, και η Kate Middleton. Η Δούκισσα του Cambridge μάλιστα έδειξε για ακόμα μια φορά την αγάπη της απέναντι στο περιβάλλον με την εμφάνισή της στα βραβεία Bafta επιλέγοντας μια τουαλέτα Alexander McQueen, την οποία είχε ξαναφορέσει το 2012.

Παρακάτω θα συναντήσετε τα αγαπημένα sustainable brands και τους σχεδιαστές μόδας που επιλέγουν μερικές από τις πιο διάσημες κυρίες του Hollywood!

Beulah

1cdbbd68-b289-4175-a036-57726735469d.jpeg

Η DoC έχει επιλέξει το συγκεκριμένο brand πολλές φορές. Γνωστή για τα φορέματά της, η Beulah είναι μια λονδρέζικη εταιρία που στοχεύει να ενισχύσει τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα εμπορίας μέσω σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης. Το brand προσφέρει επίσης το 10% όλων των κερδών σε κοινωφελή έργα και συνεργάτες για να στηρίξει τις ευάλωτες κοινότητες.

Stella McCartney

62415a92-3d8c-4e95-a407-6da71d053aa0.jpg
Image source: Splash

Μια από τις αγαπημένες σχεδιάστριες πολλών προσωπικοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών. Η Stella McCartney είναι ένας οίκος που αρνείται να χρησιμοποιεί γούνα ή δέρμα στις δημιουργίες του. Τώρα, το διάσημο brand έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί υλικά που έχουν τον μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, δημιουργώντας όλα τα items της από οργανικό βαμβάκι, ίνες φιλικές προς το δάσος, ανακυκλωμένο πολυεστέρα και κασμίρ που είχε ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και με ειδικές διαδικασίες ανανεώνεται.

Reformation

e4e12969-82bb-4de8-acb9-5581d5ad00f1.jpg
Image source: Rex

Ένα από τα πιο προσιτά brands που στοχεύουν στη βιωσιμότητα της μόδας. Η Reformation έχει την έδρα της στο Los Angeles και επιλέγεται από πολλές διάσημες κι επιδραστικές προσωπικότητες του Hollywood. Μια από αυτές η Jenna Coleman η οποία το 2015 φόρεσε ένα λιτό φόρεμα που παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας πολλών γυναικών. Ιδανική οικονομική λύση για να επιλέξετε όμορφα φορέματα, μπλούζες και jeans.

Gucci

1-MF15u.jpg

Ίσως προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς ότι ο ιταλικός οίκος πλέον δε χρησιμοποιεί άνθρακα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Gucci έχει επενδύσει πολλά με σκοπό να προωθήσει τη βιωσιμότητα της μόδας. Πρώτα βγήκε η απαγόρευση χρήσης PVC το 2015 κι εδώ και λίγες ημέρες η εταιρία αποκάλυψε ότι είναι πλέον carbon neutral. Xρησιμοποιεί μάλιστα πλέον ένα μεγάλο μέρος από ανακυκλωμένα υλικά όπως πλαστικά, μέταλλα για κοσμήματα αλλά και απορρίμματα που ανακυκλώνονται και παίρνουν νέα μορφή. Παράλληλα, έχει αυξήσει τη χρήση οργανικών υλικών όπως το μετάξι και το βαμβάκι.

Bottletop

73b64c71-f5a5-4cd3-8809-0712351756e2.jpg
Image source: @emmawatson

Η Emma Watson έχει υποστηρίξει επανειλημμένα την απόφασή της να φοράει μόνο βιώσιμα ρούχα. Πρόσφατα, στην περιοδεία για την ταινία «Μικρές Γυναίκες», στην οποία πρωταγωνιστεί, επέλεξε μια τσάντα από τον οίκο Bottletop. Το εμπορικό σήμα που εξειδικεύεται στο να σχεδιάζει αξεσουάρ και τσάντες, χρησιμοποιεί μόνο μεταλλικό δακτύλιο για να δημιουργήσει το ύφασμα της αλυσίδας πολλών από τις δημιουργίες του. Ο Bottletop διαθέτει δικό του ατελιέ και προγράμματα κατάρτισης στη Βραζιλία και το Νεπάλ. Οπαδοί του είναι επίσης η Gigi Hadid και η Jessica Alba.

Mara Hoffman

a982a7dd-8930-4c62-b327-bba64e7a9761.jpg
Image source: www.instyle.com

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία του sustainable clothing είναι ότι πλέον έχουν μεγαλύτερη ποικιλία απ΄ό,τι λίγα χρόνια πριν. Η Mara Hoffmann είναι ένα εμπορικό σήμα που το αποδεικνύει αυτό. Η νοοτροπία του γνωστού brand αντλεί την έμπνευσή του από την παραλία και την καλοκαιρινή εποχή με τα ειδυλλιακά τοπία και εικόνες. Αέρινα φορέματα, φαρδιά παντελόνια και crop tops είναι οι βασικές σιλουέτες του οίκου. Μεγάλη υποστηρίκτριά του είναι η Margot Robbie, το στιλ της οποίας λατρεύουμε κι εμπιστευόμαστε πολλές φορές ως πηγή έμπνευσης.