Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαντούν οι νησιώτες μετά την «αιφνιδιαστική» – όπως τονίζουν – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες. Η αναταραχή είναι μεγάλη, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά λύσεις στο μεταναστευτικό πριν από το καλοκαίρι, με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο και στην ενδοχώρα.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές, ειδικά στα νησιά, στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει τα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων και πολλοί λένε πως θα δημιουργηθούν νέες δομές σαν τη Μόρια. Οι νησιώτες είναι σε αναβρασμό, χαρακτηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης αιφνιδιαστική και απαράδεκτη, λένε πως δεν είχαν ενημερωθεί και δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε διάλογο. «Όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», είχαν φωνάξει οι κάτοικοι τον προηγούμενο μήνα στη Γενική Απεργία στη Βόρειο Αιγαίο.
Η προσφυγή στο ΣΤΕ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου το απόγευμα της Δευτέρας (10/02). Την κατηγορηματική αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στο «17» εξέφρασε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Έπειτα από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων των δημοτικών συνδυασμών το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταγγέλλονται οι κινήσεις της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι τορπιλίζονται τα μέτρα εμπιστοσύνης που είχε εξαγγείλει ο Νότης Μηταράκης πριν από δύο εβδομάδες ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του ΤΕΕ προκειμένου να μπλοκαριστεί η επίταξη καθώς και κάθε άλλη δικαστική πράξη που σχετίζεται με αυτή. Την ίδια ώρα ο δήμος Δυτικής Λέσβου καλεί το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης σε κοινή συνεδρίαση ενώ ο δήμαρχος μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ταξιάρχης Βέρρος δεν θα παραστεί παραστώ στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα
«Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου να μην, πράγμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. Καλώ τον κ. Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση.
Εκτός από «αντισταθμιστικά» και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει. Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου ο Ταξιάρχης Βέρρος.
Τι θέλει το Μαξίμου
Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα νησιά πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου προσβλέπει η κυβέρνηση μέσα από ένα πλέγμα πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών, η τελευταία εκ των οποίων είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για τη χωροθέτηση των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.
Δίχως να εμφορείται από την αυταπάτη πως το μεταναστευτικό/προσφυγικό μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά και μόνο από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το Μέγαρο Μαξίμου… τρέχει εν όψει των καλοκαιρινών μηνών, συναισθανόμενο πως το πρόβλημα επηρεάζει τον σκληρό πυρήνα της κοινωνικό – πολιτικής συμμαχίας, που οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Ο κύβος για τη λύση της ΠΝΠ ερρίφθη κατά πληροφορίες, μόλις στην κυβέρνηση αντελήφθησαν προ ολίγων εβδομάδων πως ο διάλογος με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών απέβαινε αδιέξοδος.
«Προκρίθηκε η αποφασιστικότητα έναντι της αναβλητικότητας χάριν ενός αντιπαραγωγικού πλέον διαλόγου» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στις εν λόγω διεργασίες και εξηγεί πως μέσω της δημιουργίας νέων κλειστών δομών και της αναστολής της λειτουργίας των υφιστάμενων ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά το ήμισυ συμβάλλοντας άμεσα σε έναν από τους κύριους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, ήτοι την αποσυμφόρηση των νησιών.
Ακόμη μία πτυχή, που δυσχέρανε τις εδώ και δύο μήνες συζητήσεις ήταν και η άστοχη, όπως χαρακτηρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να κατατμήσει τους Δήμους Λέσβου και Σάμου, καθώς εκτάσεις, που «μοιράζονταν» σε δύο Δήμους προκαλούσαν την διχογνωμία των αρμοδίων δημοτικών αρχών.
Όπως αναφέρουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές στα νέα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται οι νέες αφίξεις χάριν της διευκόλυνσης των διαδικασιών ταυτοποίησης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όσοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά – γεγονός, που θα βαραίνει κατά της χορήγησης ασύλου – και όσοι αποδεδειγμένα δεν δικαιούνται ασύλου και ως εκ τούτου βρίσκονται στην διαδικασία της επιστροφής.
Οι συγκεκριμένες δομές θα κλείνουν τα βράδια και οι διαμένοντες σε αυτές θα έχουν δικαίωμα ελεγχόμενων εξόδων με κάρτα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μία ουσιωδώς διαφορετική πολιτική απ την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μέσω και της αυστηρότερης φύλαξης θαλασσίων και χερσαίων συνόρων αναμένεται σύντομα, όπως τονίζεται, να αποδώσει καρπούς βελτιώνοντας την γενικότερη εικόνα ενός ούτως ή άλλως ακανθώδους προβλήματος.
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση κινούνται για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρωτίστως στα νησιά και δευτερευόντως στην ενδοχώρα, που επωμίζονται το βάρος του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού. Την Πέμπτη (13/02), εξάλλου, οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Νότης Μηταράκης και Στέλιος Πέτσας αναμένεται να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τις τοπικές αρχές σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις και να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες πως οι δρομολογούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις συνιστούν μία ρεαλιστική προσέγγιση της επιδιωκόμενης αποσυμφόρησης των πολύπαθων νησιών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όταν φτιαχτούν τα νέα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων, τα οποία θα είναι κλειστά το βράδυ, σ’ αυτά τα μεταφερθούν οι μετανάστες που είναι τώρα σε δομές – αναμένεται να κλείσουν – στα νησιά. Εκεί θα διαπιστώνεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ποιοι από τους μετανάστες αιτούνται άσυλο. Οι υπόλοιποι θα αφήνουν την Ελλάδα. Παράλληλα, θα φτιάχνονται και τα Κλειστά Κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να φιλοξενηθούν όσοι πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα.
Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και σε διεθνές επίπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθιστά σαφές στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πως η…ασυλία, που απολαμβάνουν κράτη – μέλη της ΕΕ, που δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη την ώρα, που απολαμβάνουν των ευεργεσιών της ζώνης Σένγκεν δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, όσο και με παίκτες – κλειδιά, όπως το Βερολίνο επιχειρώντας να συνδιαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το αποκαλούμενο «Δουβλίνο 4», ώστε να καταστούν δικαιότεροι οι όροι του Μεταναστευτικού εντός της Ευρωπαικής Οικογένειας. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υποδοχή του γερμανικού σχεδίου, αλλά και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτύχει έναν…έντιμο συμβιβασμό και εκτιμά πως θετικές – τελεσίδικες εξελίξεις θα υπάρξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η προεδρία της ΕΕ περνά σε γερμανικά χέρια.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση για τις ενέργειές της έχει δεχτεί βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, με τον Υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη να αναφέρει: «Η επίταξη ήταν μέσο έκτακτης ανάγκης, θα διαρκέσει τρία χρόνια».